lördag 10 maj 2008

Hinton's Wine Store

Systembolaget får ofta beröm för sitt breda sortiment, och sin service. Jag är benägen att hålla med om att de sköter sitt monopoluppdrag ganska väl, men det är dock fortfarande ett irriterande monopol som begränsar vinentusiasters valfrihet, och vinentreprenörers affärsmöjligheter. Jag suktar inte primärt efter att få köpa vin på tetrapack från ICAs hyllor, men jag längtar efter mysiga specialistbutiker med kunnig personal, och kanske mindre, men mer spännande utbud.

Jag har tillbringat en ganska stor del av min karriär i USA, bl.a. fem år i Atlanta. Låt mig därför ge er ett självupplevt exempel på hur vinhandeln kan te sig på andra sidan Atlanten, som lite kontrast till den svenska monopolsituationen.

Chris Hinton är en storvuxen, mörkhyad gentleman som äger och driver Hinton's Wine Store i villaförorten Alpharetta, norr om Atlanta. Innan han gav sig in i vinbranschen var han en mycket framgångsrik professionell amerikansk fotbollsspelare med inte mindre än 13 säsonger i NFL bakom sig. Chris är en riktigt kunnig vinkännare som började samla till sin egen källare redan under sin idrottskarriär. I hans butik hittar man ett brett utbud av viner, naturligtvis med ett visst fokus på USA, men han är också förvånansvärt välsorterad på europeiska viner. Man kan botanisera i hyllorna och finna bra Bordeaux och Bourgogne, Vintage Port, stiliga italienare och spanjorer och t.o.m. viner från små kommuner i Rhone, såsom Cornas och Condrieu.

Det bästa med Hinton's Wine Store är dock vinprovningarna varje lördagseftermiddag. I lokalen bredvid själva affären finns ett trevligt inrett provningsrum med en bardisk och café-bord. Bakom bardisken huserar Ray, en pensionerad affärsman, med verklig passion för viner. På Chris uppdrag ordnar han lördagsprovningarna med bravur. Det är alltid 5-6 intressanta viner med lite ost och bröd som tilltugg. Det är inte bara trevligt för oss konsumenter, det är också en mycket effektiv marknadsföring. Allt som oftast tar man ju de få stegen in i affären efter provningen, för att köpa med sig några flaskor av de bästa vinerna man just avsmakat.

Förra sommaren var vi åter i Atlanta under semestern, för att hälsa på goda vänner. Som f.d. stamkund hade jag då lyckan att bli inbjuden till en provning för att fira butikens 10-årsjubileum. Chris hade helt enkelt plockat ut några verkliga dyrgripar ur sin privata vinsamling, som han generöst bjöd sina kunder på. Detta är vad vi provade:

1999 Le Montrachet, Grand Cru, Bourgogne
1990 Chateau Leoville Poyferre, 2:e Cru, St. Julien
1990 Chateau Gruaud Larose, 2:e Cru, St. Julien
2002 Chateau Lafite Rothschild, Premier Cru, Pauillac
1998 Bryant Family Cabernet Sauvignon, Napa
2000 Bryant Family Cabernet Sauvignon, Napa
2004 Hestan Vineyards Cabernet Sauvignon, Napa
1994 Fonseca Vintage Port, Douro

Tyvärr har jag inte sparat anteckningarna från själva provningen, men den var bra, riktigt bra. Systembolaget i all ära, men det är roligare att vara stamkund hos Chris Hinton.

Inga kommentarer: