tisdag 26 maj 2009

Vinovativa hos Grappe

Jag skrev ett utkast till detta inlägg direkt efter provningen den 26 maj, men fick sedan ingen tid att skriva färdigt förrän idag, den tredje juni. Ledsen för den sena publiceringen, men det händer mycket på jobb-fronten nu för tiden.

Nu har jag begått premiär i kategorin mutad av vinimportör, och det gav viss mersmak. Vinovativa bjöd in sin "Fanclub", dvs de som prenumererar på nyhetsbrevet, till en provning med ostbuffé i vinkällaren Grappe. Vi fick smaka fem viner ur sortimentet, föredömligt presenterade av Linn Nilsson-Åkerberg, marknadsansvarig på Vinovativa. 

Ett givet knep för att snabbt få alla på gott humör var att inleda med Champagne. Vi fick smaka NV J. Lassalle Cuvée Préférence 1er Cru från byn Chigny-les-Roses. Firman drivs nu av tredje generationen kvinnliga vinmakare. Vinet är gjort av ungefär en tredjedel vardera av de tre champagnedruvorna, och har sedan fått vila på jästfällningen i hela fem år innan degorgering. Doften ger lite äppeltoner och viss brödighet, men jästdofterna lyser med sin frånvaro. I munnen en kraftig mousse med många små bubblor, och mera äpple samt en liten diskret citrusavslutning med mineraltoner. Detta är en gedigen och god Champagne till ett högst rimligt pris, 299 kr, i beställningssortimentet.

Nästa vin på tur var 2006 Lucien Albrecht Pinot Gris Reserve från Alsace. Där har familjen Albrecht gjort vin sedan 1425, så det finns en ganska stark tradition att luta sig mot. Doften är sötfruktig med aprikoser, päron, nästan Piggelin-glass. Spontant tror man att det är ett sött vin man har framför sig, men i munnen är det helt torrt, och kanske lite tunnare än vad den spännande bouqueten antydde. Fortfarande mycket gott, med ren krispig fruktighet. Det smakade alldeles utmärkt till en brie, vilket var en ny kombination för mig. Vinet finns att beställa under s.k. dolt artikelnummer (500519) för 149 kr.

Tredje vinet kommer från april-släppet och finns att tillgå på i stort sett alla Systembolag. Vi talar om 2007 Xavier Chateauneuf du Pape. Jag har redan inhandlat en flaska, men den åkte direkt ner i källaren. En Chateauneuf du Pape från 2007 kändes som spontant som barnarov, men Linn förklarar att den minimala fatlagringen gör vinet mycket tillgängligt redan i unga år. Detta är ett negociant-vin, gjort på inköpta druvor från hela appelationen. Grenache dominerar med ca. 50% av druvblandningen. Doften ger röda bär och färska örter. I munnen en fin fruktighet och ganska diskreta tanniner, så definitivt mycket njutbart redan nu. Det får nog bli några fler flaskor, för 199 kr.

Vin nummer fyra kommer in och nu pratar vi om en raritet. Endast 60 flaskor av 2007 Finca Sandoval Cuvée Cecilia har tagits in till Sverige, och vi gör av med två av dem under kvällen. Detta är ett riktigt sött dessertvin. Doften är klockren svartvinbärssaft. I munnen är sötman nästan överväldigande, och lite för mycket för min smak. Det blir helt enkelt klibbigt i munnen. Någon annan får ta sig an de resterande 58 flaskorna. Priset är 238 kr för 50 cl. och det dolda artikelnumret är 500905.

Kvällen avslutas med en liten överraskning, 2005 Chateau Bellevue de Tayac, från Margaux i Bordeaux. Den pyttelilla vingården köptes 2004 av Jean-Luc Thunevin. Här gör han en Merlot-dominerad kommunklassad Margaux. Tydlig blyertspenna i doften. Detta är fortfarande ett ungt vin, men fin fruktighet i munnen som domineras av svartvinbär och björnbär, med väl strukturerade tanniner i bakgrunden. Gott redan nu, men säkert kalasgott efter ytterligare fem år i källaren. Vinet finns endast via privatimport för 340 kr, men där minimum 12 flaskor måste beställas. Någon som vill dela?

Tack Vinovativa för en trevlig och mycket välorganiserad kväll. 

Inga kommentarer: