torsdag 2 juni 2011

Champagne & Meursault

I veckan har vi haft affärsbesök från Tyskland, och det föll på min lott att sköta middagsunderhållningen en kväll. Jag började faktiskt med att bjuda med dem till Grappe. Där bänkade vi oss i klubbrummet och avnjöt en fördrink i form av en riktigt god champagne. Det var 2000 Roger Pouillon & Fils Extra Brut Millesime Grand Cru, ett inköp från Spruce Ups champagneklubb. Detta är en blanc de blanc, gjord på enbart chardonnay-druvor. Doften för tankarna till rostat bröd. I munnen små delikata bubblor, lite vaniljtoner och frukt från mogna gula äpplen. Detta var den godaste champagnen hittills i år. Riktigt bra faktiskt!

Efter den lyckade fördrinken så var det en kort promenad till Teatergrillen, som brukar vara ett säkert kort för affärsmiddagar. Då sällskapet valde fisk, först Toast Skagen, och sedan sjötunga respektive regnbåge, så fick det bli något gott vitt. Valet föll på 2006 Louis Latour Meursault. Vi fortsätter alltså med chardonnay, men från ett läge lite längre söderut, och denna gången utan bubblor. Här blir det mera syra med friska gröna äpplen och en gnutta citrus. I munnen förnimmer jag också lite smörtoner, med en lång fyllig avslutning. En riktigt bra vit bourgogne helt enkelt. Våra affärsgäster var nöjda, och jag likaså.

Inga kommentarer: